Karriere

8 tips til jobbintervjuet

Er du invitert på jobbintervju? Kjenner du sommerfugler i magen? Her er noen tips for å lande drømmejobben!

Intervju

Skrevet av Ann Mari Nygjerde

At du har blitt invitert til intervju betyr at du er vurdert som relevant for stillingen. En mulig arbeidsgiver ønsker å bli bedre kjent med deg og dine erfaringer. Dette er et positivt signal og tyder på at du allerede har gjort mye riktig!

Å delta i en jobbintervju skal være en positiv opplevelse for begge parter. Likevel er det nok mest nervepirrende for kandidaten. Vi i FRAM opplever at de som gjør det best på intervju, er de som stiller godt forberedt. Her er noen enkle triks som kan hjelpe deg i forberedelsene!

1. Gjør hjemmeleksen - gjør grundig research.

Før du går til jobbintervjuet, innhent informasjon om arbeidsstedet du skal på intervju til. Les deg opp på nettsiden. Kanskje det står noe om strategi, visjon og verdier? Hvis du kjenner noen som jobber der, så ta en fortrolig prat. Gjør også litt research på de personene som skal intervjue deg.

2. Forstå jobbkravene. Stillingsbeskrivelsen er skattekartet ditt.

Gå grundig gjennom stillingsbeskrivelsen og forstå hvilke erfaringer og egenskaper som er ønsket i rollen. Forbered eksempler fra din tidligere erfaring som demonstrerer hvordan du oppfyller disse kravene. Dette vil hjelpe deg med å svare på spørsmål om din egnethet for rollen.

3. Hva er ditt ønskede etterlatte inntrykk?

Før samtalen, definer tydelig hva du ønsker intervjueren skal tenke og føle når du forlater rommet! Ha et klart mål for hva du vil formidle, og tilpass budskapet ditt til publikum.

4. Rett deg opp, puss skoa og gre håret

Kle deg passende for selskapets kultur. Vær bevisst på kroppsspråk og fremtoning. Ha en positiv holdning, et sterkt håndtrykk og ha øyekontakt. Dersom det er flere som intervjuer deg, tenk på at du bør ha blikkontakt med alle. Unngå ting som kan avlede oppmerksomheten fra hva du ønsker å fortelle. Dette er kanskje en anledning hvor du bør droppe snusen eller de gule sokkene…

5. Øv på forventede spørsmål:

Vanlige spørsmål i en jobbsamtale er:

  • Kan du fortelle om deg selv?
  • Hvordan vil dine kollegaer beskrive deg?
  • Hvilke resultater har du oppnådd?
  • Hvorfor vil du jobbe her?

Øv på å svare klart og selvsikkert for forventede spørsmål. Speilet kan være en god sparringspartner og rådgiver…

6. "Facts tell, stories sell" - bruk konkrete eksempler:

Arbeidsgivere liker å stille spørsmål om hvordan man håndterer forskjellige arbeidssituasjoner. Bruk konkrete eksempler fra tidligere jobber for å vise hvordan dine ferdigheter og egenskaper har bidratt til suksess. Det er viktig å være spesifikk og gjerne kvantifisere resultatene dine når det er mulig.

7. Still egne spørsmål:

Noe av det som overrasker oss som rekrutterere, er hvor mange kandidater som ikke har spørsmål til rollen de er aktuelle for. En god rekruttering betyr jo at det må være god match mellom kandidat og organisasjon, så når du får sjansen til å stille spørsmål, grip den! Dette viser at du er engasjert og vil forstå mer om selskapet og rollen. Men unngå å spørre om informasjon som allerede er tilgjengelig.

8. Ikke vær kostbar – vis at du har lyst på jobben:

Det er helt greit å vise entusiasme og interesse for jobben. Vær ærlig om dine ambisjoner og ønsker. Og tilslutt: Vær deg selv, det er det du behersker best.

Lykke til!


FRAM logo med tilhørende tekst som viser 'Idås og Nygjerde.'

Stortingsgata 12, 0161 Oslo

Org. nr. 930 452 963